sohbet
radyo dinleDeryaSohbetFM ile canlı müziğin tadına var!
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest rss

İlimden İhlasa Ahlaki Değerlerin Önemleri

İlimden İhlasa Ahlaki Değerlerin Önemleri

Bazen nereye dokunsam çığlık kaplıyor içimi. Nereye dönsem kabusta gibiyim. Her şeyi biz biliriz, kimse bilemez inancı bana korkunç geliyor. Ya da her şeyi yapabiliriz.

Eskiden, okumanın insanı zihnen olgunlaştıracağını, kendisine bir bilgelik katacağını düşünürdüm. Eğitim sisteminden mi, insanın nasipsizliğinden mi yoksa bereketin üzerimizden alınmasından mı bilmiyorum ama okumak insana hiçbir şey katmıyor. Bilgi, insanın sırtına yükten başka bir şey değil. Cehaletin bilgisizlik olduğunu zannedenler yanılıyor. Cehalet algısızlıkla alakalı. Ve insanın bilgisini algı geliştirmiyor. İhlas geliştiriyor. Ahlak geliştiriyor. Ahlak denince insanın aklı hemen başka şeye çalışsa da bahsettiğim şey aslında çok net.

Bana göre ahlak, sosyal hayattaki hukuk. Her koşulda adil olmak gibi. Kimsenin hakkını çiğnememek gibi. Dikkat ederseniz Kur’an, kişisel günahlar için ceza belirlemiyor. Adı yok yani cezanın. Fakat toplumsal suçlar için belirliyor. Toplumu etkileyen suçlar için yani. Cehennemle tehdit edilen günahlara bir bakın, kimlerden bahsediyor? Fakat biz tam akdine toplumsal günahları işlemekte hudut tanımıyoruz. İnsanları kolay harcıyoruz , kimsenin onurunu önemsemiyoruz. Çünkü hak ettiğini düşünüyoruz. Çünkü haklı olduğumuza inanıyoruz.

Her koşulda adil, her koşulda insan kalabiliyor muyuz? Bir müşrik, bir kâfir olayını geçtim de, A partisinden, B mezhebinden, C dininden biri tarafından “El-emin” biri olarak anılabiliyor muyuz? Ben, bizimle aynı şeyi düşünen, bizimle aynı yolda yürüyen insanların, bizim hakkımızdaki düşünceleriyle yol almayı çok anlamlı bulmuyorum. Aslında, yolun karşısındakinin bakışı, kendimizi değerlendirmemiz için rehberlik ediyor olmalı. Tabii bunun içinde yolun karşısındakinin aklı selim idrakten mahrum bırakılmamış olma şartı devreye giriyor.

Yani dostlarım sözün özü Allah her şeyi görüyor. Ve ben onun sabrına teslim oluyorum. Çünkü insanın,şahit olduklarına başka şekilde tahammül etmesi gerçekten çok zor. 

Yazan: Velevki

Sean 308
4 Yorumlar
helena (aL-yazmaLi)

Her koşulda adil, her koşulda insan kalabiliyor muyuz? gecenLerde bir sohbet esnasinda bu durumLa karsiLastim. Insan herseye ragmen kendi kaLmaLi fakat insanLar kendimizi istemedigimiz noktaya getire biLiyor. Yani soru burada su oLmaLi : Herseye ragmen kendimiz kaLa biLiyormuyuz ? Peki cirkin yüzümLe tanistiginda budami benim yoksa sen mi beni bu ratteye getirdin ... Bence her insanin 1 iyi birde 1 kötü yüzü vardir onu disa cikartmaninda karsindaki kisiyLe aLakaLidir. AdiL oLmak :)) kime göre neye göre bence bu soru buraya tam oturdu. AdiL oLdugunu düsünürSün fakat karsindakinin aLgisine bagdasmadiginda adiL degiLde taraftar oLuyorsun :)) Bence dinimize daha cok odakLi yasayip ve daha cok altin gibi susmakLa kendimizi terbiye etmek gerekiyor. yüregine sagLik Velevki saygiLarimLa

velevki

Ne güzel ifade ettin canım al yazmali'm. Okuyan gözlerinden sevgiyle öpüyorum:* Sevgilerimle.

Derya

Velevki yuregine ve kalemine saglik canim 🤗

Twinkle

Yüreğine kalemine sağlık çok güzel bir yazı artık insanlar bencil kendine göre işine geldiği gibi şekillendiriyor bunu yaparken adil olmak merhametli olmak gibi bir çok duygular yok oldu üzücü durum.Kurandan uzak sünnetlerden bir haber yaşıyoruz.

Cevap bırakın